Digital samtid del 2

It uke 2

1) Har du noen venner du kun kjenner via Internett, som du aldri har møtt ansikt til ansikt?

 • Ja, jeg har venner som jeg aldri har møtt ansikt til ansikt. Han bor i molde.

2) Sammenligner du deg med andre på sosiale medier?

 • Nei jeg sammenligner meg ikke med andre på sosiale medier.

3) Er det store forskjeller på hvordan mennesker under 20 år bruker internett, sammenlignet med dem som er pensjonister? Hva består forskjellene i?

 • Pensjonister i den grad jeg vet hva de bruker internett til, er det hovedsakelig sjekking av vær og enkel bruk av nettsider. Pensjonister bruker i lien grad eller ikke i det hele tatt sosiale medier og nettaviser. Mennesker under 20 år bruker nettet hyppig, sjekking av nettavis, vær og stor bruk av sosiale medeier. Pensjonister bruker nettet mer praktisk som sjekking av vær og lignende. mennesker under 20 bruker nettet oftere og mer underholdning enn praktisk.

4) Blir vi mer kalde og overfladiske i forhold til våre medmennesker når vi bruker sosiale medier?

-Ja, på noen måter blir vi det, mye av det virkelige blir borte i sosiale medier fordi elektronikken er med på å lage avstand mellom de vi snakker sammen med. Eksempler på dette er sosiale medier som Snapchat og Facebook hvor man kan snakke sammen over større distanser. Når man snakker fysisk med folk bruker man mye ansiktsuttrykk, tonefall, kroppsspråk og øyekontakt. Ikke-verbale signaler gir dybde og følelsesmessignærhet i kommunikasjonen mellom mennesker.

Hør deg selv 2

 1. Hvordan har de sosiale relasjonene endret seg med teknologien som smarttelefon og sosiale medier?
 • Med ny teknologi, mer bruk av smarttelefoner og sosiale medier blir mer av vårt sosiale liv flyttet fra det mer offentlige til det mer private, som soverommet. Man trenger ikke lengere møte personer fysisk for å holde kontakt, ved hjelp av sosiale nettverk og smarttelefoner kan man holde kontakten og sosiale relasjoner via nettet. Måten vi holder kontakten har endret seg dramatisk med hvordan vi bruker teknologi og tilgangen på sosiale medier.

2. Hva er forskjellen på digital mobbing og annen mobbing?

 • Det er flere forskjeller på digital mobbing og annen mobbing. Digital mobbing kan ofte ha mindre konsekvenser enn annen mobbing, mindre konsekvenser fører til at mobberen ikke på samme måte har følelsen av at han eller hun kommer til å bli tatt og det kan føre til økt aggresjon og en mer vågal adferd. Digital mobbing skjer over nett, hvor følelser og andre ordløse utrykk ikke vises, og mobberen har mindre hindringer og sperrer for hva personer sier. Digital mobbing som omhandler bilder eller videoer kan ha en veldig stor spredning i forhold til annen mobbing. Digital mobbing og trusler kan bli liggende lagret og søkbart i all fremtid

3. Hvordan har mobbing endret seg med teknologi som smarttelefoner og sosiale                        medier?

 • Med teknologi som smarttelefoner og sosiale medier er det blitt lette å henge ut og mobbe enkeltindivider på nett. Spredningen av bilder på nett er veldig stor. Bilder og videoer kan lett bli spredt i det sosiale nettverket og dermed ramme offeret enda hardere. Som sagt er bilder og videoer lagret og søkbart på nett. De som blir utsatt for trusler eller digital mobbing, har liten mulighet for å gjemme seg i forhold til annen mobbing.

4. Nevn noen tiltak som kan gjøre din digitale hverdag tryggere.

Min digitale hverdag er veldig trygg. Men for personer som ikke bruker internett så mye er det noen regler man burde forholde seg til.

 • Beskytt navnet ditt, lag et kallenavn
 • Gi aldri ut passordet ditt
 • Vær forsiktig med å gi opplysninger om eller bilder av andre
 • Spør om lov før du legger ut opplysninger om eller bilder av andre
 • Tenk deg om før du laster ned gratis filer og innhold, da dette kan inneholde malware.
 • Snakk med en voksen hvis du opplever noe ubehagelig på nett.

Mye av dette er allmenn kunnskap, men det er fine retningslinjer hvis man vil ha en trygg digital hverdag. Det er noen tiltak jeg kunne gjort for å ha en tryggere digital hverdag, jeg har blant annet gitt passordet til forskjellige ting til venner eller familie. Hovedsakelig er min netthverdag trygg og ikke noe konkret som kan gjøre den tryggere.

Mine 24 timer uten sosiale medier.

1) Beskriv kort dine gjøremål døgnet du ikke brukte sosiale medier.

 • Døgnet eller de 20 timene jeg ikke brukte sosiale medier var jeg med venner og i Oslo.

2) Beskriv følelsen av fraværet av sosiale medier.

 • Ikke bruke sosiale medier i 20 timer var ikke noe veldig vanskelig, det hendte jeg tok opp telefonen uten å tenke. Men la den ned igjen med en gang. Man følte at man ikke fikk holdt seg helt oppdatert på hva som skjedde. Men det var ikke noe veldig spesielt, klarte fint å leve uten sosiale medier. brukte heller meldinger og ringte folk hvis det var noen man trengte å få tak i eller avtale noe.

3) Kunne du tenke deg å gjøre det igjen? I så fall hvorfor?

 • Jeg kunne sikkert gjort det igjen, og ganger jeg er på ferie i utlandet eller på noe type arrangement er bruken av sosiale medier veldig liten og kunne derfor fint klart meg uten. Men med mindre det ikke er noen spesiell grunn til å ikke bruke sosiale medier seg jeg ikke hvorfor jeg skulle gjort det. jeg liker å holde meg oppdatert og snakke med venner gjennom sosiale medier gjennom dagen.

4) På hvilken måte vil du si bruken av sosiale medier påvirker hverdagen din?

 • Hoveddelen av kommunikasjon i løpet av en dag går gjennom bruken nav sosiale medier som Snapchat og Messenger. Sosiale medier tar mye tid i løpet av en dag og på kan flere måte være negativt. Jeg legger meg senere siden jeg er på sosiale medier på kvelden. Sosiale medier kan være avhengighetsskapende og kan i tillegg være med på å gjøre meg mer usosial. Det er også positive sider ved bruken av sosiale medier. sosiale medier holder meg oppdatert på hva som skjer. ITS Learning er et sosialt medium som er viktig for å holde meg oppdatert på hva som skjer de forskjellige dagene på skolen og hva som skal gjøres i forskjellige fag. Bruken av Messenger gjør det lett å arrangere møter eller snakke med venner i grupper og individuelt. Totalt vil jeg si at bruken av sosiale medier i min hverdag er veldig positiv og forenkler hverdagen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: